Project omschrijving

TINY HOUSE

  • Opdrachtgever: Eigen initiatief
  • Programma: Tiny House, bvo >36 m²
  • Locatie: Flexibel
  • Ontwerp: 2016
  • Team: i.s.m. Project Know-How & TKCB Bouwkostenadvies

INLEIDING
In Nederland is het enthousiasme voor het ‘Tiny House’ en het vrije gevoel van klein wonen de laatste tijd behoorlijk gegroeid. Een Tiny House is een betaalbaar en compact huis(je) met een woonoppervlak dat doorgaans kleiner is dan 50m2. De BOUWexpo Tiny Housing wil de aanjager zijn van een innovatieve, betaalbare en duurzame bouwstroom die staat voor een vorm van ‘bevrijd wonen’. De prijsvraag die de BouwEXPO heeft uitgeschreven vraagt om een eigen visie op het ‘ideale’ tiny house en biedt volop ruimte voor fantasievolle oplossingen. De doelstelling van de prijsvraag is om de Tiny Houses ook daadwerkelijk te realiseren. Het idee moet daarom wel ‘maakbaar’ zijn. Deelnemers schetsen een beeld van de huisvesting van kleine huishoudens in een compacte, betaalbare wooneenheid van maximaal 50m2. Innovatieve, duurzame en realiseerbare ideeën met een eigen karakter.

CONCEPT
Het concept sluit aan bij ‘het nieuwe wonen’ waarbij 3 elementen het fundament vormen; Flexibility, Freedom & Fun.
Flexibility; een wens van veel mensen, een woonomgeving die met de tijd en behoefte mee groeit. Van een beperkte ruimte als starter tot een groter woonoppervlak bij gezinsuitbreiding.
Freedom; mensen worden mobieler en houden van avontuur. Die vrijheid van bewegen gepaard met leven dichter bij de natuur is een groeiende behoefte. Met deze manier van leven ben je niet een aan één plek gebonden en kun je overal wonen waar wenselijk.
Fun; aan het water, midden in het bos of een andere inspirerende omgeving. Kleiner, milieuvriendelijker en daardoor ook lagere lasten: minder zorgen, meer tijd om te genieten.

Tiny-House-modulair Tiny House

BOUWSYSTEEM
Het bouwsysteem bestaat uit houten frames van 3x3x3m, gevuld met houten vloer-, wand- en dak elementen en glaspuien, die zowel verticaal als horizontaal aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De glaspuien worden middels droge beglazingstechniek rechtstreeks geplaatst in het houten frame waardoor kozijnen overbodig zijn en binnen- en buitenruimten in elkaar overlopen. Door functie eigenschappen toe te kennen aan de frames zijn er diverse modules ontstaan voor wonen, slapen, keuken, badkamer, kantoor en berging. Ook is het mogelijk de frames in te richten voor community doeleinden, bijvoorbeeld ontmoetingsplaats, wasruimte of toilet- en douchegelegenheid. Dit systeem geeft de mogelijkheid om op een speelse wijze te ontwerpen met de modules en zo te komen tot een configuratie volledig afgestemd op woonwens en budget. Mocht na verloop van tijd een ruimte tekort ontstaan of er is budget om uit te breiden, ook dat kan op eenvoudige wijze worden opgelost door modules bij te plaatsen. Bovendien is de woning ook nog eens bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk door de toepassing van veel Bio-based materialen, volledig cradle-to-cradle. De vloer-, wand- en dakelementen zijn bijvoorbeeld voorzien van een stevig pakket houtvezelisolatiematerialen. Een materiaal dat niet alleen isoleert tegen koude maar ook tegen warmte. Voldaan wordt niet alleen ruimschoots aan de vereiste isolatiewaarden maar het totale isolatiepakket is ook zodanig dat verwarmen of koelen nauwelijks nodig is. Middels PVT panelen op de daken van de modules wordt nagenoeg geheel voorzien in de behoefte aan elektra en warm water. Op de daken ligt ook een groen sedum dak pakket waarmee in combinatie met infiltratiekratten de opvang van hemelwater gereguleerd wordt. Het sedum pakket zorgt tevens voor extra isolatie en zorgt er ook voor dat het rendement van de PVT panelen met 10 tot 20% vergroot wordt. Als extra impuls voor een fris en gezond binnenklimaat beschikken de modules ook over regelbare ventilatie units. Dit alles sluit naadloos aan op de behoefte van de tiny house beweging.

SAMENVATTEND
Het concept is ontstaan naar de wooneisen van nu, waarin flexibiliteit, het plezier van wonen en de vrijheid van keuzes cruciaal zijn. Het bouwsysteem bestaat uit modulaire units gemaakt van houten frames, eenvoudig te schakelen. De woning is daarmee makkelijk te bouwen, goed te demonteren en mobiel. Het gebruik van duurzame en energiebesparende materialen en de herbruikbaarheid is een must. Volledige vrijheid en een prettige leefomgeving tegen een interessante prijs!